Eddy Stevens


Eddy Stevens (°1965), geboren in Brasschaat (Antwerpen). Zijn eerste tentoonstelling had hij op 16-jarige leeftijd. Na zijn middelbare school volgde hij een opleiding aan de Kunstacademie van Sint-Niklaas en was hij leerling van het atelier van Guy Wauters en Sonya Rosalia Bauters, zij hielpen hem om zijn eigen schilderstechniek te definiëren en zijn stijl te ontwikkelen.

Stevens schildert op een indrukwekkende wijze door de combinatie van zijn fascinerende techniek met de verbeelding van zijn fantasiewereld. De bovenpersoonlijke inspiratie die zijn werken kenmerkt haalt stevens, zoals hij het zelf noemt, uit zijn ‘spirituele leefwereld’: “wat in werkelijkheid niet kan, is voor mij wel in mijn gedachten mogelijk en ik verwerk het in mijn schilderijen”.

Je ontdekt steeds iets in zijn werken van wat in de echte wereld uit zicht geraakt is: het oermodel van eerlijke en diepe relaties van mens tot mens. We interpreteren zijn doeken daarom als vensters op ‘de allerbelangrijkste mogelijkheden tussen mensen’, mogelijkheden waartoe we door intrigerende voorstelling worden opgeroepen. De inhoud in zijn voorstellingen is nooit tijdgebonden, de tijd die stil staat refereert daarin naar een tijdloze humaniteit. Het vrouwenlichaam staat in zijn vroege (klassieke) periode centraal, de houding van het lichaam, vertelt daarin een stil verhaal dat geen boek of hieroglief kan uitdrukken.

Na een carriere van 35 jaar slaat Stevens een andere weg in met de reeks ‘Het Hedendaags Verleden’, eerst kleine werkjes van 30 x 30, later maakt hij ook grote doeken.Hij vertrekt vanuit oude zwart-wit foto’s waar hij vervolgens surrealistische toetsen aan toevoegt. Hij herontdekte eind 2013 het tekenen en maakte een reeks ingelijste tekeningen op gerecycleerde, oude, objecten die hij als drager hanteert. Met zijn reeks ‘Human Behaviour’ toont hij op groter formaat zijn visie op de tijdloze gevoelens en gedragingen van de mens, die hij telkens op een heel symbolische manier weet weer te geven op doek.

Eddy Stevens exposeert naast België (Galerie Van Campen & Rochtus) momenteel ook in Nederland, de Verenigde Staten en in Nieuw-Zeeland.