Jantien De Boer


The dreamer
The performer
Waterwings II, olie op doek, 60x60cm
Waterwings I, olie op doek, 60 x 60 cm
First milk, olie op doek, 40 x 40 cm

Jantien De Boer (°1984) studeerde in 2013 af als beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. Sindsdien is ze fulltime werkzaam als kunstenaar en exposeert ze in diverse galeries in Nederland en België.

Sinds 2015 doceert Jantien De Boer ‘compositie’ aan de Klassieke Academie. Hoewel ze klassiek geschoold is en haar werk sterk aan de traditionele schilderkunst schatplichtig is, is het wat thematiek betreft onmiskenbaar hedendaags. Ze gaat techniek en concept intregereren, zo is de uitvoering net zo belangrijk als de inhoud van het werk. De Boer werkt dan ook graag in series, zodat hetzelfde onderwerp vanuit meerdere standpunten wordt benaderd. Voor al haar schilderijnen begint ze vanuit de waarneming, ofwel naar model, ofwel naar foto, en eindigt ze steevast werkend vanuit geheugen en fantasie.

Het zoeken naar een sfeer is voor De Boer interessanter dan het nastreven van een gelijkenis met de werkelijkheid, ze creëert liever een eigen wereld, die weliswaar ontstaan is in de realiteit, maar daar niet aan gebonden is. Vandaar ook de titel ‘Truth and Lies’ voor haar nieuwste serie schilderijen, die beginnen in een waarheid en eindigen in een leugen.

Haar werk bestaat uit krachtige en soms confronterende beelden die tegelijk kwetsbaar zijn. Zelf zegt ze over haar werk: Alles draait bij mij om de spanning tussen twee hoofdrolspelers: het figuratieve dat ik schilder – de naakte vrouw, het gezicht – en het materiaal, het abstracte van de verf, de klodders kleur. Beide zijn voor mij even belangrijk. Daar ligt mijn zoektocht. De serie ‘The Painter’ is een serie semi-autobiografische schilderijen die de worsteling van de kunstenaar weergeeft. Het verbeeldt het moment waarop een goed idee moet sneuvelen voor iets beters, een soms wanhopige strijd tegen jezelf, gestreden met verf.

Voor De Boer spreken schilderijen een eigen, beeldende, taal. Een taal van verf en kleur: “Als ik mezelf met een schrijver zou moeten vergelijken, dan schreef ik geen romans, noch was ik journalist. Eerder zou ik een dichter zijn, die met associaties en verbeelding zowel vragen als helderheid op kan roepen”.