Matthias Verginer


Matthias Verginer (°1982) is geboren in Bressanone, in het Noorden van Italië. Hij volgde een opleiding in de beeldende kunsten en ging vervolgens een aantal jaar in de leer bij zijn vader, Willy Verginer, om naar diens voorbeeld sculpturen in hout te maken met dezelfde technische kunde en kennis van het materiaal. Sinds 2003 werkt hij samen met zijn vader en broer, Christian Verginer, in hetzelfde atelier in Ortisei.

Matthias Verginer creëert werken vol humor, die een verbeelding tonen die op het eerste zicht grappig en ambigu lijkt, maar waar vooral een zuivere intellligentie achter schuilt. De beelden doen meer dan ons charmeren en entertainen, ze nodigen ons uit tot reflectie omtrent de mechanismen waarin we onze realiteit waarnemen. Hij exploreert zowel de vreugde als de pijn en moeilijkheden van het menselijk bestaan. Zijn werken bestaan uit een assemblage van dieren en menselijke figuren uit hout, realistisch in hun gelijkenis naar de werkelijkheid, maar absurd in hun betekenis.

De houtsculpturen houden hun waarachtige vormen en kleuren aan, de schoonheid komt echter voort uit het verwarrend en mysterieus karakter, waarin zowel surrealisme als magisch realisme schuilgaat. De titels reflecteren het humoristische en brillante aspect, nooit banaal of direct, maar die steeds nieuwe en gevatte speculaties aanwakkeren.

Zijn ‘ironische beelden’ bevatten corpulente vrouwen-lichamen met prominente borsten en dijen. Het lichaam wordt afgewogen tegen de harmonie die zich in de beweging en gebaren bevindt, en die de energie van de moderne vrouw tonen.

De bustes van Matthias Verginer zijn levensgroot, statiger in hun opzet maar tonen de mens net zo zelfzeker en modern. Ook daarin reflecteert hij met veel ironie en speelsheid over de vragen en twijfels kenmerkend voor de mensheid. Matthias Verginer stelde reeds tentoon in Italië, Oostenrijk, België, Nederland en Turkije.