Sam Drukker


Hond, olie op doek, 90 x 125cm
Roeiers, olie op doek, 90 x 125 cm
Bokser, olie op hout

Sam Drukker (Goes 1957) studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Naast zijn werk als autonoom kunstenaar begeleidt Sam sinds 1990 eindexamenstudenten aan de Wackers Academie in Amsterdam en geeft hij met regelmaat masterclasses en lezingen. Sam Drukker exposeert in galeries en musea het binnen- en buitenland zoals het Drents Museum in Assen, museum Flehite in Amersfoort, het MEAM in Spanje, museum BAC in Zwitserland, Rembrandthuis in Amsterdam en in 2014 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam met zijn Minje project.

Sam Drukker, kunstenaar van het jaar in 2011, is een begenadigd portrettist en vervaardigt vrij werk. Het expressieve werk van Sam Drukker kenmerkt zich door een vlot handschrift, een theatraal licht/donker contrast en intens kleurgebruik. Vrijwel elk werk van Sam Drukker toont de menselijke figuur en telkens spreekt daaruit de intensiteit waarmee hij karakter, gebaar, emotie en interactie heeft willen treffen. Al Drukker’s werk is geschilderd op oud gebruikt materiaal zoals op straat gevonden houten paneeltjes of zeildoek en tentzeil. Het is die ondergrond dat al een verhaal in zich draagt en waarop hij met weinig verf aquarelleert. Drukker is een eigentijdse romanticus en weet door zijn psychologische zoektocht meeslepend te zijn en te ontroeren. In Drukkers werk liggen schoonheid en verval naast elkaar.

Vaak werkt Sam Drukker in series, zoals de serie schilderijen Boksers, Dragers, Ophelia en de serie tekeningen Getekende liefde. Met zijn serie schilderijen Minje, tien Joodse mannen die als volwassen mannen de oorlog hebben meegemaakt, heeft Sam een bijna verdwenen generatie een gezicht gegeven. Het project is een eerbetoon aan de Joodse traditie en aan de overleving.
Met regelmaat werkt hij samen met mensen uit de literatuur en maakte
hij de serie East Bergholt voor het gelijknamige boek van Marcel Moring. Het werk van Sam Drukker is opgenomen in collecties van bedrijven, musea en particulieren. Sam Drukker heeft verschillende publicaties op zijn naam staan waaronder Dames en Heren!, Een dunne huid, Minje en Getekende liefde.
www.samdrukker.com